WMO aanpassing

Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, mensen met een beperking of mensen met psychische problemen.

De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Aanvragen voor een Wmo-aanpassing kunt u indienen bij uw gemeente. Iedere gemeente heeft eigen afspraken, richtlijnen en voorwaarden. Informeer hiernaar bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Eigen bijdrage Wmo
Gemeenten mogen een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning die zij mensen thuis bieden. In 2022 is de eigen bijdrage maximaal € 19,- per maand. 

Minimabeleid
In sommige gemeenten hoeven bewoners met een laag inkomen geen eigen bijdrage te betalen. Dat is onderdeel van het 'minimabeleid'

Aanvraag indienen
U kunt een aanvraag indienen bij uw gemeente. Elke gemeente heeft een apart zorgloket of Wmo-loket.

In welke gemeente woont u?
Klik op de gemeente waar u onder valt, u komt dan meteen uit bij de Wmo-informatie van betreffende gemeente.

Assen
Noordenveld
Midden-Drenthe
Oostellingwerf
Westerveld
Aa en Hunze
Hoogeveen
De Wolden
Meppel

 Hieronder staan de veelgestelde vragen over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over WMO aanpassing

Ik wil graag een Wmo-aanpassing

Algemeen

Je kunt een aanvraag indienen bij je gemeente. Elke gemeente heeft een apart zorgloket of Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning). De aanvraag wordt door de Wmo-medewerkers beoordeeld.

Aanpassingen aan de woning zijn niet gratis en worden deels of volledig betaald uit de Wmo. Het kan dus ook zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Het Wmo-loket van je gemeente geeft je hierover alle informatie.

Wie betaalt de Wmo-aanpassing in mijn woning?

Algemeen

Wmo-aanpassingen aan de woning zijn niet gratis en worden deels of volledig betaald uit de Wmo. Het kan dus ook zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Het Wmo-loket van jouw gemeente geeft je hierover alle informatie.

Ik wil graag een traplift

Algemeen

Een traplift is een medische voorziening. Een aanvraag voor een medische woningaanpassing kun je bij de afdeling WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente indienen. De afdeling WMO beoordeelt of je in aanmerking komt voor een traplift.

Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?

Algemeen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, mensen met een beperking of mensen met psychische problemen.

De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Aanvragen voor een Wmo-aanpassing kun je indienen bij je gemeente. Iedere gemeente heeft eigen afspraken, richtlijnen en voorwaarden. Informeer hiernaar bij het Wmo-loket van je gemeente.

Ik wil graag een drempelhulp bij mijn voor- en/of achterdeur

Algemeen

Actium plaatst alleen een drempelhulp voor in de woning. Deze voorziening is onderdeel van ons LZT-pakket en blijft net als alle andere voorzieningen in de woning achter. Mocht een nieuwe bewoner geen gebruik willen maken van de drempelhulp dan verwijderen we deze en kunnen we de drempelhulp gebruiken voor een andere aanvraag mits deze passend is uiteraard. 

Een drempelhulp buiten de woning betreft een aanvraag voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) via de desbetreffende gemeente. De WMO beoordeelt of je in aanmerking komt voor een drempelhulp. Soms betaal je voor een WMO hulpmiddel een eigen bijdrage. 

Langer Zelfstandig Thuiswonen (LZT) via Actium 
Actium biedt een pakket van mogelijkheden aan, om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in hun huurwoning. We noemen dit LZT maatregelen. Denk aan het verwijderen van binnendrempels, een extra trapleuning of douchestoel. Meer informatie vind je onder de veelgestelde vragen of je kunt ons te bellen via 0592 400 100.

De tegels in mijn badkamer/douche zijn erg glad. Kunnen jullie dit verhelpen?

Algemeen

Je mag zelf de tegels van de badkamervloer (laten) coaten. Actium doet dit niet.