Samenwonen en medehuurschap

Samenwonen

Wat leuk! Je gaat samenwonen of er komt iemand bij je inwonen. Je hoeft dit niet bij ons te melden. Wel zijn er andere dingen die je moet weten en regelen:

Inschrijven bij de gemeente

Het is belangrijk dat degene die bij je komt wonen, op het adres wordt ingeschreven. Inschrijven doe je bij de gemeente waarin jullie wonen. 

Check toeslagen 

Als je gaat samenwonen, verandert er iets in jouw situatie. Deze verandering kan gevolgen hebben voor uitkeringen, toeslagen en/of aftrekposten bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Iemand bijschrijven op het huurcontract

Wil je dat het huurcontract wordt aangepast en jullie beiden huurder worden van de woning? Dan kan je een aanvraag voor medehuurderschap doen. Kijk wel eerst of je aan de voorwaarden voldoet. Het aanpassen van het huurcontract kan niet altijd. Staan jullie allebei op het huurcontract en gaan jullie uit elkaar? Dan hebben jullie beiden evenveel recht op het huis. Je moet dan samen beslissen wie er in de woning mag blijven.

Documenten voor medehuurschap 

Voor jouw aanvraag hebben wij de volgende documenten nodig:

Veel gevraagd over Samenwonen en medehuurschap

Kan ik iemand aan mijn huurcontract toevoegen?

Algemeen

Je kunt iemand toevoegen aan het huurcontract, als jullie voldoen aan de voorwaarden. Kies hieronder jouw situatie om te zien welke voorwaarden er op jouw situatie van toepassing zijn.

Documenten aanleveren en een aanvraag doen

Om jouw aanvraag te kunnen beoordelen, hebben we de volgende documenten nodig:

Wat zijn de rechten en plichten van een medehuurder?

De medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als je niet samen op het contract staat en niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is er sprake van een medebewoner die geen rechten en plichten heeft ten opzichte van Actium (en dus ook niet in de woning kan blijven als de hoofdhuurder vertrekt).

Kan een medehuurder ook hoofdhuurder worden?

Algemeen

Ja, dit is mogelijk, als:

  • De hoofdhuurder is overleden;
  • Er sprake is van een echtscheiding (woning wordt door de rechter toegewezen);
  • Er sprake is van relatiebreuk (huurder en medehuurder bepalen onderling wie in de woning achterblijft).

De hoofdhuurder vertrekt
Als de hoofdhuurder de huur opzegt en de achterblijvende bewoner officieel medehuurder is (beide namen staan dan op de huurspecificatie), dan heeft hij/zij het recht om de woning te blijven huren. De hoofdhuurder zegt zelf zijn/haar deel van het huurcontract op. Dit kan via Contract aanpassen. Gebeurt dit niet, dan blijven beide huurders aansprakelijk en verantwoordelijk voor het betalen van de huur.

Wat zijn de rechten en plichten van een medehuurder?

Algemeen

De medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Jullie zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van de huur, het netjes houden van de woning en kleine reparaties. Tegelijkertijd hebben jullie natuurlijk beide recht op huurbescherming.

Als jullie niet samen op het contract staan en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan is er sprake van een medebewoner die geen rechten en plichten heeft ten opzichte van Actium (en dus ook niet in de woning kan blijven als de hoofdhuurder vertrekt).