Ongedierte

Hieronder staan de veelgestelde vragen over ongedierte. Niet gevonden wat u zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel uw vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van ongedierte in mijn woning

Algemeen

Je bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van het meeste ongedierte, zoals mieren, muizen, torren, slakken en wespen. En dus ook voor bijvoorbeeld het (laten) verwijderen van een wespennest. Je kunt hiervoor zelf contact opnemen met een professioneel bedrijf (Actium vergoedt deze kosten niet). Voorbeelden van ongediertebestrijders die u kunt inschakelen:

Mocht het blijken dat het ongedierte via gaten of kieren de woning binnen betreden, dan kunnen we deze kieren en gaten dichten. Je dient wel eerst het ongedierte (te laten) bestrijden.

Heb je last van kakkerlakken, faraomieren, boktorren, ratten of houtworm? Ga dan verder met je Reparatieverzoek indienen bij Actium. Zie ook ons Onderhouds-ABC.

Ik heb last van steenmarters

Algemeen

Volgens de Wet natuurbescherming is de steenmarter een beschermde diersoort (en géén ongedierte). Daarom mogen steenmarters niet bestreden worden, ook niet als ze overlast veroorzaken of dingen stuk maken. Actium kan hierin daarom niets voor je doen.

Je mag steenmarters wel op een diervriendelijke manier verjagen. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk. Zodra de steenmarter niet meer in de woning zit, kunt je Actium vragen om eventuele schade te herstellen of gaten dicht te maken. Lees hier meer over de mogelijkheden om steenmarters te verjagen.

Ik heb last van een vogelnest

Algemeen

Wil je het nest (laten) verwijderen? Dit is niet altijd mogelijk. Tijdens het broeden/broedseizoen mogen vogelnesten namelijk niet worden verstoord. Pas als de vogels het nest weer hebben verlaten, kan het nest verwijderd worden.

Ik heb last van de eikenprocessierups

Algemeen

Actium bestrijdt de eikenprocessierups niet. Als je in je eigen tuin bomen hebt staan met deze rupsen, ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden ervan. Als de rups in bomen op grond van Actium zit, sluiten wij aan bij initiatieven van gemeenten, als deze initiatieven er zijn. Alleen dan heeft het namelijk nut om de rups effectief te bestrijden.

De GGD heeft een toolkit ontwikkeld met informatie over de eikenprocessierups. Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vindt u hier.