Woonwens

Hieronder staan de veelgestelde vragen over woonwensen. Niet gevonden wat je zocht? Probeer het dan via de zoekfunctie rechtsbovenin, of stel je vraag via het contactformulier.

Veel gevraagd over Woonwens

Ik wil graag iets aanpassen aan mijn woning (woonwens), moet ik dit doorgeven?

Algemeen

Als je iets wilt aanpassen of verbeteren aan de woning, dan noemen wij dat een woonwens. Het is belangrijk dat je altijd toestemming vraagt als je zelf gaat klussen of iets wilt laten aanpassen. Én dat je buren geen last krijgen van je woonwensen.
Sommige woonwensen, zoals een dakraam of extra tweede toilet, kun je ook door Actium laten uitvoeren tegen een maandelijkse huurverhoging. Onze woninginspecteur informeert je over alle voorwaarden en mogelijkheden.

Woonwensen 
Voorbeelden van woonwensen waarvoor je bij ons toestemming moet vragen, zijn: 

 • Carport/overkapping;   
 • Elektrisch koken;
 • Thermostaatkraan;  
 • Vaatwasser aansluiting; 
 • Zonwering;
 • Extra radiator;
 • Verwijderen Fontein/Wastafel*;
 • Tussenwand verwijderen/plaatsen;
 • Verwijderen van dragende muren;
 • Dakraam;
 • Airco;
 • Tweede toilet.

*Het verwijderen van een wastafel in de slaapkamer mag je zelf doen. Wel dien je de wastafel en kraan te bewaren. Indien je niet in de mogelijkheid bent om dit zelf te verwijderen, kan je hiervoor contact met ons opnemen. Wij plannen dan een afspraak met één van onze vakmannen in.

Actium geeft geen toestemming voor de volgende veranderingen:

 • Dakkapel;
 • Dakvensters in woningen van 2015 en jonger;
 • Het aanleggen van krachtstroom;
 • Plaatsen van een vaste trap;
 • Sanitair verwijderen;
 • De kozijnen aan de buitenzijde verven;
 • Een houtkachel, pellet kachel, open haard of allesbrander plaatsen.

Woonwens aanvragen
Via Woonwens aanvragen kun je je aanvraag melden.

Ik wil graag iets aanpassen in mijn woning. Wat zijn de voorwaarden voor een woonwens?

Algemeen

Als je graag iets wilt aanpassen in je woning dan noemen wij dat een 'woonwens'. Het is belangrijk dat je altijd toestemming vraagt als je zelf gaat klussen of iets wilt laten aanpassen. Aanpassingen aan je woning moeten namelijk voldoen aan voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld geen dragende muren of sanitair verwijderen.

Dit zijn de algemene voorwaarden waaraan een woonwens moet voldoen:

 • Klussen aan gas en/of elektra moet je laten uitvoeren en goedkeuren door een erkend installateur (gecertificeerd door Uneto VNI);
 • Veranderingen moeten voldoen aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven (gas, water en elektra) en de brandweer;
 • De klus mag niet leiden tot overlast, schade of gevaar voor jezelf of omwonenden;
 • De klus mag de woning niet minder goed verhuurbaar maken;
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de aanpassing;
 • Voor de aanpassingen gelden eventueel specifieke technische kwaliteitseisen (krijg je bij de officiële toestemming).

Ik wil graag elektrisch koken

Algemeen

Als je graag elektrisch wilt koken in plaats van op gas, dan heb je waarschijnlijk een extra elektragroep nodig in de meterkast. Je kunt hiervoor een verzoek indienen via Woonwens aanvragen. Actium maakt de aansluiting kostenloos. Een elektrische kookplaat moet je (net als een gasfornuis) zelf betalen. 

Mag ik de keuken vervangen?

Algemeen

Ja, dit mag. Wel moet je hiervoor eerst toestemming aanvragen. Dit kun je via Woonwens aanvragen. En let op: de nieuwe keuken moet je natuurlijk wel zelf betalen.

Extra keukenkastjes
Hiervoor kan je terecht bij de leverancier van de keuken. Weet je niet wie dit is, dan kan je dit meestal terugvinden aan de binnenkant van een kastje. Op het scharnier van het deurtje staat vaak het merk. Kan je het niet vinden, neem dan contact met ons op. De kosten van de extra kastjes zijn voor jezelf.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn woonwens aanvraag?

Algemeen

We doen ons best om je zo snel mogelijk reactie te geven op de woonwens. Vanwege eindejaarsdrukte en feestdagen kan het helaas wel zijn dat je iets langer moet wachten op een beslissing. Wij proberen om in ieder geval binnen 8 weken contact met je op te nemen over je verzoek.

Onze woninginspecteur neemt binnen 4 weken contact op. Hij bespreekt dan het volgende:

 • Er is aanvullende informatie nodig
 • Je krijgt definitieve toestemming
  De verandering mag blijven zitten als je verhuist, op voorwaarde dat je de verandering volgens onze voorwaarden uitvoert en onderhoudt.
 • Je krijgt tijdelijke toestemming
  Je mag de verandering aanbrengen, maar als hje verhuist, moet je de verandering weer ongedaan maken. Eventueel kan de volgende huurder de verandering onder voorwaarden alsnog overnemen.
 • De aanvraag wordt afgewezen
  Je ontvangt een schriftelijke toelichting.

We maken ook afspraken over wat er moet gebeuren als je gaat verhuizen. Als je zelf een aanpassing in de woning hebt gedaan, ben je verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. De afspraken over de woonwens leggen we schriftelijk vast en beide partijen ondertekenen dit.

Betalen jullie mij voor de aangebrachte woonwens als ik ga verhuizen?

Algemeen

Je kunt soms een vergoeding krijgen. Voorbeelden hiervan (kunnen) zijn: het plaatsen van een stenen schuur of het aanbrengen van een cv-installatie.

Bij de Woonwens aanvragen hoor je of de aanpassing bij het vertrek uit de woning mag laten zitten. Voor sommige aanpassingen krijg je een vergoeding. Als je recht hebt op een vergoeding krijg je deze na het inleveren van de sleutel. 

Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:

 • Je kunt bewijzen dat er vooraf toestemming van Actium (en eventueel van de gemeente) heeft gekregen.
 • Ook moet je de originele bewijzen van de gemaakte kosten opsturen.

Wie onderhoudt een woonwens die ik zelf heb uitgevoerd?

Algemeen

Als je zelf een verandering in de woning hebt aangebracht (een woonwens), ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan.

Mag ik een hout- en/of pellet- kachel of allesbrander plaatsen?

Algemeen

Nee, wij geven geen toestemming voor het plaatsen van een hout- en/of pellet- kachel of een allesbrander, in verband met risico van brand, stankoverlast of onherstelbare schade aan de woning.

Ik wil graag een verhoogd toilet

Algemeen

Als je graag een hoger toilet wilt, dan kun je zelf bij de bouwmarkt een toiletverhoger aanschaffen. Dit mag je zelf doen en is de eenvoudigste/snelste optie. Je moet de toiletverhoger wel zelf betalen. Wilt u vanwege een fysieke of medische noodzaak graag een verhoogd toilet? Neem dan contact met ons op. Er komt dan een vakman langs die de aanvraag beoordeelt. Wil je een verhoogd toilet om andere redenen, bijvoorbeeld omdat je lang bent, ga dan naar Woonwens aanvragen.

Ik heb een verandering in mijn woning (woonwens) niet vooraf aangevraagd, wat nu?

Algemeen

Wij vragen je alsnog een aanvraag in te dienen via Woonwens aanvragen. Onze woninginspecteur komt dan (indien nodig) bij je langs om de verandering(en) te beoordelen. De veranderingen moeten niet alleen voldoen aan onze eisen, maar ook aan de eisen van bouw- en woningtoezicht, nutsbedrijven, brandweer, etc.

Als je geen toestemming voor de aanpassingen krijgt, dan moet je deze verwijderen als je de woning verlaat. Door alsnog een aanvraag in te dienen, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als je verhuist.

Ik wil graag een (extra) stopcontact (in de meterkast) laten plaatsen. Hoe vraag ik dit aan?

Algemeen

Je kunt hiervoor een aanvraag indienen via Woonwens aanvragen. Bij het plaatsen van een extra stopcontact komen kosten kijken. De kosten zijn voor eigen rekening. Nadat onze woninginspecteur de aanvraag heeft behandeld, ontvang je een brief met informatie over de aanvraag en een kostenplaatje. Wij vragen je een akkoordverklaring te ondertekenen voor de kosten. Na ontvangst van de ondertekende akkoordverklaring, schakelen wij een installateur in om het stopcontact te plaatsen.

Ik wil graag dat mijn woning gasloos wordt. Kan dat?

Algemeen

Zodra er concrete plannen zijn om de woningen in jouw wijk 'van het gas af te halen', informeren wij je hier schriftelijk over. Tot die tijd kunnen wij hier niets over zeggen.

Welke aanpassingen aan mijn woning (woonwensen) kan ik door Actium laten uitvoeren?

Algemeen

Een aantal woonwensen kunnen door Actium worden uitgevoerd. Sommige woonwensen brengen we kosteloos aan. Andere woningen laten we uitvoeren tegen een maandelijkse huurverhoging.

De volgende woonwensen bieden wij kosteloos aan:

 • Elektrische koken;
 • Extra elektragroep (wordt alleen kostenloos aangebracht t.b.v. elektrisch koken);
 • Thermostatische douchemengkraan;
 • Buitenkraan.

Onderstaande woonwensen brengen wij aan tegen een maandelijkse huurverhoging:

 • Dakraam badkamer;
 • Dakraam zolder;
 • Vaatwasaansluiting;
 • Tweede toilet.

Let op: als je hiervoor kiest bij Woonwens aanvragen, controleren onze woninginspecteurs of een huurverhoging mogelijk is. Het kan zijn dat je al op (of tegen) de grens zit van de maximaal toegestane huurprijs voor de woning. In dat geval kunnen wij de woonwens niet uitvoeren.

Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Algemeen

Voorwaarden
Je mag zelf zonnepanelen (laten) plaatsen. Hiervoor gelden wel voorwaarden. De precieze voorwaarden sturen we je toe, als je bij ons een Woonwens indient. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kosten, de technische eisen en wat er gebeurt als je zou verhuizen. 

Voldoe je niet aan de voorwaarden?
Dan zijn alle kosten die ontstaan door het niet nakomen van de voorwaarden voor jouw rekening. 


De tegels in mijn badkamer/douche zijn erg glad. Kunnen jullie dit verhelpen?

Algemeen

Je mag zelf de tegels van de badkamervloer (laten) coaten. Actium doet dit niet.

Mag ik een waterontharder installeren?

Algemeen

Ja, dat mag. Je hebt hiervoor geen toestemming van ons nodig. 

Kosten en installatie

Het is belangrijk dat de waterontharder vakkundig wordt geinstalleerd. De kosten voor het apparaat en de installatie zijn voor jezelf.

Als je gaat verhuizen, dan kun je de ontharder weer ontkoppelen en de meterkast terugbrengen in de oude staat. Wil de nieuwe huurder de waterontharder overnemen? Zorg er dan voor dat je deze op het overnameformulier zet.