Starten met huren

Welkom in jouw nieuwe thuis van Actium! Fijn dat je bij ons huurt.

Regelen als je gaat verhuizen

Als je verhuist moet er veel geregeld worden. Waarschijnlijk ben je druk met inpakken en klussen, maar vergeet ook deze dingen niet:

Verhuizing doorgeven aan de gemeente

Schrijf je in bij de gemeente waarin je gaat wonen. Dit doe je binnen 5 dagen na de verhuisdatum. Inschrijven kan vaak via de website van de gemeente, of in het gemeentehuis. 

  • Verzekeringen afsluiten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Verzekeren is niet altijd verplicht, maar wel belangrijk. Zorg met een inboedelverzekering dat jouw spullen verzekerd zijn tegen schade. Ook adviseren we een aansprakelijkheidsverzekering (WA). Deze vergoedt schade die jij en/of jouw gezinsleden, inwonenden en huisdieren, veroorzaken bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan schade die je maakt aan de woning (deze is niet jouw eigendom) of schade aan persoonlijke spullen van iemand anders.

  • Water, elektra (en gas) regelen

Je dient zelf een contract af te sluiten voor water, elektra (en gas). Deze zitten meestal niet in de huurprijs verrekend. Als dit wel zo is, dan kun je dit terugzien in jouw huurcontract. Woon je in een gasloze woning? Dan hoef je natuurlijk geen contract voor gas af te sluiten. Heb je zonnepanelen? Vergeet die dan niet te melden bij het afsluiten van jouw elektra contract!

Veel gevraagd over Starten met huren

Wat moet ik betalen als ik een woning van jullie ga huren?

Algemeen

Het enige dat wij extra in rekening brengen, is aan acceptatiekosten. Verder moet je wel rekening houden met het betalen van de eerste verhuurnota. Dit is de eerste rekening die je moet betalen voor je huur. Vaak is dit de huur voor de rest van de maand waarop het huurcontract ingaat, plus de huur voor de volgende maand. Je betaalt bij ons namelijk altijd een maand vooruit. Je hoeft geen borg te betalen.

Waar kan ik mijn afval weggooien?

Algemeen

Ondergrondse container
Als er een ondergrondse container staat, dan heb je een afvalpas nodig voor het weggooien van de vuilnis. Deze pas vraag je aan bij de gemeente.

Rolcontainer
Als je rolcontainers hebt, kijk dan op de afvalkalender van de gemeente wanneer je ze aan de straat moet zetten.

Voor meer informatie over afval, kun je contact opnemen met de gemeente.

Mag ik huisdieren houden in mijn huurwoning?

Algemeen

Ja, je mag huisdieren hebben. Let er wel op dat ze niet voor overlast zorgen. Informatie hierover vind je in de algemene huurvoorwaarden.

Heb ik gewoon gas, water en elektra als ik de sleutels krijg?

Algemeen

Op het moment dat je in je nieuwe huis kunt, is er gewoon gas, water en elektra aanwezig. Wij sluiten deze voorzieningen nooit af bij een verhuizing.

Maar let op! Wel moet je binnen een paar werkdagen de standen doorgeven aan een energie- en waterleverancier. Doe je dit niet, dan worden de voorzieningen alsnog afgesloten.

Ik wil de lift reserveren voor mijn verhuizing. Kan dat?

Algemeen

Als je in een appartement aan de Smetanalaan of Speenkruidstraat in Assen woont, dan kan je de lift reserveren voor de verhuizing. Wel moet je dit minimaal 2 werkdagen voor de verhuizing aanvragen. Je kunt hierover contact met ons opnemen. In onze andere complexen is het niet mogelijk om de lift te reserveren voor een verhuizing.

Wanneer betaal ik mijn eerste huur?

Algemeen

De eerste rekening voor de huur moet handmatig worden overgemaakt. Dit bedrag moeten wij vóór de 1e huurdag ontvangen op rekeningnummer NL 25 INGB 0654 6648 89 t.n.v. Actium, onder vermelding van je naam en klantnummer.

Hoe kom ik aan een (nieuwe) afvalpas?

Algemeen

Je kunt een afvalpas aanvragen bij je gemeente. Ook als je de afvalpas kwijtraakt, kun je dit bij de gemeente melden. Deze passen zijn niet van Actium.

Hoe en wanneer krijg ik de sleutels van mijn nieuwe woning?

Algemeen

Je krijgt de sleutels van je nieuwe woning op de dag dat het huurcontract ingaat. Onze verhuurmedewerker neemt persoonlijk contact met je op, zodra bekend is wanneer de woning klaar is voor oplevering. Hij of zij informeert je ook over de manier waarop je de sleutels krijgt.